IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът бележи най-доброто начало на годината от пандемията насам

Повишението помогна да се увеличи цялата стойност на дигиталните активи до над 1 трлн. долара

09:40 | 16.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът започна януари с увеличение на цената от над 28%, притискайки мечките, които очакваха повече предизвикателства за по-рискованите инвестиции след разпродажбите от 2022 г.

Увеличението на цената досега е най-доброто за първия месец на годината от 31-процентното рали през 2020 г., преди да връхлети пандемията. Повишението помогна да се увеличи цялата стойност на дигиталните активи до над 1 трлн. долара – равнище, с което се раздели през ноември, когато избухна кризата с FTX, показват данни на CoinGecko, цитирани от Bloomberg. Биткойнът е поскъпвал почти всеки ден от началото на годината. Графика: Bloomberg Биткойнът е поскъпвал почти всеки ден от началото на годината. Графика: Bloomberg

Минути преди 9 ч. в понеделник цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се увеличава с над 2% за денонощието до 21 191 долара, готвейки се за 13-и пореден ден на ръстове. По-малките монети като етер, рипъл и кардано също са на зелено със съответно ръстове от 3,1%, 2,7% и 4%.

Търгуваните в Азия свързани с криптосектора акции, като тези на Monex Group и Woori Technology Investment Co., също поскъпват. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinGecko

Повишенията са залог, че краят на лихвените повишения се задава – прогноза, която също така дава тласък и на цените на акции, облигации и злато. Но дори и така инвеститорите се опасяват, че тези активи все пак са стигнали твърде бързо твърде високи цени, като се има предвид, че Федералният резерв обещава да запази политиките на лихвени повишения, докато все още завишената инфлация не се успокои.

И макар все още да има значителна несигурност, надвиснала над дигиталните активи, страхът да не се изпусне нещо „вероятно ще играе роля в това как пазарът ще се развие оттук нататък“, коментира Ноел Ейксън, автор на нюзлетъра „Crypto Is Macro Now“.

Тазгодишните ръстове в цената на биткойна са сред признаците, че все още има много печалба за обиране на пазара и инвеститорите ще продължат да действат много по-малко мечо, отколкото говорят, посочи в неделя Мат Мали, главен пазарен стратег на Miller Tabak + Co.

Биткойнът, както и измерител на представянето на водещите 100 дигитални монети, потънаха с над 60% през 2022 г. – болезнена година, повдигнала редица въпроси за бъдещето на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още